måndag, februari 21, 2011

Kan Ryssland stå emot ett japanskt anfall?

Rysk media fortsätter sina angrepp på Japan och vill uppenbarligen mana fram en stämning av hot. Det är förvisso ett gammal knep att om man har interna problem i ett land så skapar man en extern gemensam fiende. Är det detta vi nu får se exempel på eller finns det andra skäl till den ryska hetsen mot Japan?
Har tyvärr missat en den del tidningar den senaste tiden. Men hittade igår en synnerligen intressant betraktelse i den engelskspråkiga versionen av Pravda från den 9 februari i år. Rubriken fick åtminstone mig att reagera ”´Är Ryssland kapabelt att försvara Kurilerna om Japan anfaller?”.
Artikeln börjar med ett konstaterande att den ”anti-ryska hysterin” fortsätter i Japan. Som intäkt för detta berättas om en grupp japanska ”revanschister” som den 7 februari samlats utanför den ryska ambassaden i Tokyo och krävde att Ryssland skulle återlämna Kurilerna till Japan. Gruppen ska också ha förnedrat den ryska flaggan medan japansk polis betraktade det hela som passiva åskådare.
Dagen därpå, den 8 februari ska den ryska ambassaden ha fått ett kuvert innehållande en pistolkula och en lapp med uppgiften att ”de norra territorierna är japanska”.
Pravda slår fast den ryska ståndpunkten att Kurilerna tillhör Ryssland eftersom Ryssland är Sovjetunionens direkta efterföljare. Tidningen konstaterar att hittills har konflikten varit diplomatisk men ställer samtidigt frågan hur Japan tänker agera när man upptäcker att de diplomatiska försöken är fruktlösa? Enligt Pravda har vi historiskt flera exempel där ägandet till omtvistade territorier fått avgöras på slagfältet.
Tidningen uttrycker bekymmer över hur den japanska politiska ledningen agerar. Kritiken mot Japans väpnade styrkor är hård och man konstaterar att kostnaderna för militären ökar i Japan. Förra året var Japan på femte plats i världen när det gällde hur mycket pengar som spenderas på militären. I artikeln räknas sedan upp de militära resurser som Japan har till sitt förfogande.

Vet inget om framtiden
Japan anklagas rakt ut i Pravda för att bygga upp en militärapparat som gör sig beredd att med vapenmakt återta Kurilerna. Tidningen ställer frågan om Ryssland står redo för detta Japan. Man ställde också frågan till Konstantin Sivkov på Akademin för geopolitiska frågor. Sivkov målar upp en rad olika scenarier hur en väpnad konflikt med Japan skulle utspelas. Till slut kommer han fram till att ett japanskt angrepp just nu förmodligen inte är att vänta. Men hur det blir i framtiden vet man inte något om. Framför allt inte om Ryssland samtidigt skulle befinna sig i ett krig med ett tredje land. Som ett exempel på att detta kan hända nämner artikelförfattaren året 1855 när Ryssland var involverat i Krimkriget och Japan, enligt tidningen, hotade sig till ett för landet fördelaktigt avtal. Eftersom Ryssland då, 1855, inte sökte konflikt överlämnade man ögruppen (Kurilerna) till Japan.
Och som en knorr på sin artikel citerar Sergej Balmasov Otto von Bismarck som ska ha sagt att ”Jag är inte intresserad av deras avsikter, jag är intresserad av deras kapacitet”. Balmasov konstaterar att den japanska kapaciteten ökar.

Japans flagga brändes
Den 16 februari brände en grupp ryska ungdomar den japanska flaggan utan för Japans ambassad i Moskva och kastade ägg på ambassaden, rapporterar nyhetssajten ”Japan Today”.
Nyhetssajten kan också berätta att en mycket stark anti-japansk attityd håller på att byggas upp i Ryssland. Detta ska ha börjat efter att Japans premiärminister Naoto Kan kritiserade den ryske presidenten Medvedev och hans besök på Kurilerna. De japanska protesterna vid den ryska ambassaden i Tokyo (där en rysk flagga släpades på marken) ska inte heller ha stärkt känslorna för Japan i Ryssland.
Protesterna runt den japanska ambassaden i Moskva har fortsatt. Man kräver en japansk ursäkt.

Pravdas Bismarckcitat är ju intressant. Inte minst om man applicerar det på de ryska inköpen av franska Mistral.