måndag, november 14, 2011

Ökad rysk energikontroll medan krigsmakten tillförs hundratals miljarder

Nord Stream har släppt på gasen och planerar en tredje rörledning. Den ryskkontrollerade gasledningen i södra Europa, South Stream, närmar sig förverkligande. Företag med direkt ägaranknytning till ryska staten köper in sig i gas- och oljefälten i Nordsjön.  Den europeiska energitillförseln knyts allt närmare beslutsfattarna i Kreml.
Med detta som bakgrund kommer uppgifterna att Ryssland ska utöka sin ubåtsflotta i områdena runt Nordostpassagen. Det kunde nuvarande premiärministern Vladimir Putin berätta i tisdags.

Enligt nyhetsbyrån RIA Novosti förklarade Putin att det var en självklarhet att Ryssland ska bygga ut sitt ubåtsvapen för att säkra landets säkerhet i den norra regionen. Han kunde också avslöja att nya ubåtar ska tas i bruk av den ryska flottan. Enligt Putin är Nordostpassagen är en för ryska staten prioriterad transportsträcka.
Från rysk sida håller man nu på med att bygga upp underhållsbaser och räddningsstationer längs hela Nordostpassagen för att vara beredd om något oförutsett skulle inträffa.
Den ryska flottans förstärkningar i landets norra områden är endast en del av en större pågående militär upprustning.

Rysk media har stolt låtit meddela att Vladimir Putin övervakat undertecknandet av materielbeställningar till krigsmakten värda över 650 miljarder dollar. I beställningarna ingår byggandet av en ny generation atomubåtar. Totalt har en fjärdedel av upprustningsanslagen lagts på marinen. Enligt Moscow Times planeras en stor del av pengarna som tillförs marinen att användas den närmaste femårsperioden.