torsdag, juni 10, 2010

Protestera mot Sveriges Radio - inte Annika Östberg

Annika Östberg, dömd och straffad för dråp, medhjälp till dubbelmord, narkotikabrott, prostitution mm, mm, ska vara sommarvärd i Sveriges Radio och fritt berätta om sitt liv och sina åsikter. Jag tycker detta är så fel som något någonsin kan bli.
Först funderade jag på att dra igång en namninsamling mot att Annika Östberg ska få denna radiotid. Men sedan började hjärnan sparka igång. Detta är ju inte Annika Östbergs fel. Östberg är ett synnerligen tragiskt livsöde där hon redan som barn hamnade helt fel. Hur mycket det är omständigheterna som fört henne dit hon är och hur mycket det är den egna viljan är jag inte man att bedöma. Men att det är en människa med stora problem och med ett mycket tungt förflutet som vilar på sina axlar råder det ingen tvekan om.

Det finns mycket att anföra mot Östberg, men knappast att Sveriges Radio bjudit in henne. Här är det Sveriges Radio som ska kritiseras – hårt.

När de första uppgifterna om Annika Östberg nådde Sverige tyckte jag som så många andra spontant synd om henne. Dömd för ett brott som hennes pojkvän gjort. Men eftersom han tagit livet av sig och hon fanns på plats när det hände så dömdes hon enligt amerikansk lag. Men sedan efterhand når också uppgifterna Sverige om vad som egentligen hände och vilken del Östberg hade i det hela. Sedan tidigare är hon dömd för dråp.

Östberg och hennes pojkvän överfaller en polis som erbjudit sig att hjälpa dem med deras bil. I den skottväxling som utbryter mellan polisen och Östbergs pojkvän är Östberg ingen neutral eller passiv åskådare. Medan pojkvännen skjuter så laddar hon ett annat vapen och så hjälps dom åt. Han skjuter hon laddar. Inte speciellt oskyldigt. Polisen dör.

I Sverige har hon framställts som ett oskyldigt offer för en grym amerikansk lagstiftning. Det är inte hon som är det oskyldiga offret – det är polisen som hon tillsammans med sin pojkvän mördade.

Lämna Östberg ifred. Men protestera mot Sveriges Radio som har det dåliga omdömet att bjuda in henne och erbjuda tid i etern.

Jag har fått nog av ett samhälle där kriminella och våldsverkare hyllas som idoler. Där plumphet och rena svinerier hyllas som stor konst. Något har gått förbaskat snett i det svenska samhället.