lördag, februari 14, 2009

Försvar, mänskliga rättigheter och Gotland

Intensiv vecka. Från förra söndagen och framåt.
Åkte till Stockholm på söndagskvällen för att ta morgontåget till Lund och besök på P7. Intressanta samtal med ledningen. Jag hoppas jag kunde räta ut en del frågetecken och för egen del fick jag många svar på mina frågor och funderingar.
För första gången på mycket länge, första gången någonsin tror jag sedan jag flyttade från Skåne 1987, fick jag något som kanske kan beskrivas som hemlängtan. Att åka tåg är att resa. Man hinner med att se hur man tar sig fram, hur landskapet skiftar och hur man kommer fram till något man känner igen, tycker om och gärna vill uppleva mer. När jag passerat gränsen mellan Småland och Skåne började dessa känslor tränga på. Skåne, Skåne, Skåne – ja, vem vet vad framtiden har i sitt sköte.

Tisdagen; gruppmöten och försvarsutskottsammanträden. Arbetsmöte med den moderata gruppen i försvarsutskottet, riksdagsgrupp och på kvällen årsmöte med Svensk-Taiwanesiska parlamentarikerförbundet.

Onsdag; möte på förmiddagen med redaktören för Epoch-Times i Hong Kong och ledaren för den sk Shangha-petitionen. Två kvinnor med mängder att berätta om när det gäller förhållandet i Kina, mänskliga rättigheter och den kollaps det kinesiska kommunistpartiet står inför. I en folklig kampanj mot kommunistpartiet i Kina har hittills över 50 miljoner partimedlemmar lämnat in sina partiböcker. Det finns mycket att förmedla vad vi fick höra denna förmiddag. Jag återkommer med några artiklar i ämnet.
Arbetsmöte med moderata gruppen i försvarsutskottet på eftermiddagen och votering klockan 16.

Torsdagen; intetisvt. Klockan åtta tog jag emot Lena Palsternak och Patrik Muskos från Östersjöns Författar och översättarcentrum i Visby. Under torsdagen fanns Översättarcentrum i riksdagen och informerade om sin verksamhet. Ett uppskattat inslag. Klockan 9 anslöt Peter Curman och deltog resten av dagen. Översättarcentrum, BCWT, bedriver en verksamhet som betydligt fler människor borde känna till. På 15 år har över 3000 författare och översättare från hela världen tillbringat kortare eller längre tid i Visby.
Klockan 9 hade försvarsutskottet möte med det nederländska försvarsutskottet som bombaderade oss med frågor. Mest om JAS Gripen som är ett alternativ för det nederländska flygvapnet att investera i. Intressant diskussion om NATO där de gröna och socialisterna från Nederländerna ställde sig mycket frågande till socialdemokraternas negativa inställning till denna försvarspakt. Klockan 10 dags för sammanträde med det sammanssatta utrikes- och försvarsutskottet. Klockan 14 blev jag intervjuad av TV4. Ska komma med i Nyhetssändningen klockan 19 i morgon (söndag). Kan avslöja att det har med den planerade ryska gasledningen i Östersjön att göra. Klockan 16 votering och sedan hemfärd.

Kunde idagens lokala Gotlandspress konstatera att kollegan i försvarsutskottet Allan Widman(fp) besökt Gotland. Han talade för kontinuerlig militär närvaro på Gotland och förstärkning av de materiella resurserna. I och för sig bra. Men det är samme man som förra året talade för omfattande nedskärningar av både JAS Gripen och av antalet stridsvagnar. Det svänger om folkpartiet.

ROLF K NILSSON

Inga kommentarer: