onsdag, mars 18, 2009

En arg och en hotfull ryss

Ryska ambassaden i Stockholm tycker inte om den parodi på rysk schlager som var med i den svenska melodifestivalfinalen i lördags
Man drev med Ryssland och ryska företeelse – och det får man inte göra i dagens Ryssland. Reaktionen är mycket hätsk.
Till nyhetssajten ”The Local” har den ryske ambassadtjänstemannen Anatoly Kargapolov förklarat.
”Vi svarar inte på excentriciteter från några galningar vars Rysslandsfobi snarare borde placera dem på mentalsjukhus än på Globens scen.” Ord och inga schlagers.
Humor är förvisso något som kan diskuteras. Vad en tycker är roligt tycker någon annan är dumt eller plumpt. Men så är det. Smaken är olika. Men protesten från den ryska ambassaden är orimlig.

Jag tyckte det var ganska roligt. Kanske inte så mycket finess - men kul. Men nog börjar varningsklockorna ringa när en officiell representant från ett land protesterar mot tämligen så harmlös underhållning i ett annat lands TV? Diktaturer och auktoritära regimer brukar ha väldigt lite förståelse för skämt som rör det egna landets ära. Den ryska reaktionen var avslöjande. Ett land där medborgarna har möjlighet att fritt uttrycka sina åsikter och där media kan kritisera det mesta skulle aldrig låtit en officiell talesman få komma med sådan kritik. Kritiken avslöjar var Ryssland befinner sig på en demokratiskala. Och hur mycket det finns kvar att uppfylla när det gäller yttrandefrihet och hur en demokratiskt tillsatt statsledning ska förhålla sig till det fria ordet.

Förvisso inte tjänsteman på den ryska ambassaden i Stockholm, men däremot rysk president är Dmitrij Medvedev som på tisdagen träffade sina militära chefer och kunde komma med nya goda upprustningsnyheter till dem.

Från år 2011 ska Ryssland göra omfattande upprustningar när det gäller armé och flotta. Dessutom ska de ryska kärnvapnen förnyas. Enligt den ryske presidenten är hans huvuduppgift nu att höja det ryska försvarets stridsberedskap - främst hos kärnvapenstyrkorna.

Medvedevs löften som kom på tisdagen bör vägas in i den inriktningsproposition som just nu håller på att sammanställas.

ROLF K NILSSON

Inga kommentarer: