söndag, oktober 16, 2011

Ryska bombplan över Nordsjön och förstärkningar på Kurilerna

I onsdags genomförde två ryska strategiska bombplan av typen Tu-95MS patrullering av vad som man beskriver ”neutrala vatten i Nordsjön” i den ryska statliga nättidningen Rysslands Röst. Båda planen ska fått ”eskort!” av Tyfon och F-16 plan från Storbritannien, Nederländerna och Danmark. 
Patrulleringen varade i 17 timmar då besättningarna tränades i ”navigering över sjölandskap utan landmärken”. De båda planen tankades också i luften.
Som extra bonus berättar Rysslands Röst att man från rysk sida regelbundet genomför patrulleringar av Arktis, Atlantens, Svarta havets och Stilla havets neutrala vatten.

Nya luftvärnsrobotar till Kurilerna
Samtidigt som nyheten om patrulleringen över Nordsjön kunde man i den engelskspråkiga versionen av Pravda läsa om ryska förstärkningar på Kurilerna. Bland annat har det ryska luftvärnsrobotsystemet Buk-M1 installerats och en bataljon stridsvagnar av modellen T-80 har tillsammans med modern kommunikationsutrustning anlänt ögruppen. Man har tidigare från den ryska statsledningen förklarat att inom några år så ska det finnas ett kraftfullt ryskt försvarssystem på ögruppen.
Pravda: ”Tokyos hysteri med anledning av den ryske presidents besök på Kurilerna i slutet av förra året har visat Moskva att regionen måste ha mer övertygande argument än nedgrävda lätta stridsvagnar. Riktigheten i detta förstärktes då det amerikanska utrikesdepartementet i Washington förklarade att USA såg de södra Kurilerna som japanskt territorium.”

Två nya baser
Pravda berättar att I maj I år så godkändes det ryska försvarsdepartementets planer på att stärka beväpningen för de styrkor som finns placerade på Kurilerna. Helt klart med upprustningen ska det vara inom fyra till fem år.
Enligt planen ska två nya militärbaser byggas. En för luftvärnsrobotar och en för stridsvagnar. Renoveringsarbetet och utbyggnaden av den redan befintliga flygplatsen har börjat. 
De ryska trupperna på Kurilerna ska också förses med ett mobilt kustrobotsystem ”Bastion” som ska hantera missiler av typen ”Yakhont”.
2014, absolut senast 2015, ska de militära anläggningarna ha fått ett helt nytt utseende och trupperna ska ha moderna vapen och modern utrustning och beväpningen av trupperna ha fått ett helt annat ansikte än det har idag. Håller den materiella upprustningsplanen blir det inte ytterligare truppförstärkningar, skriver Pravda..