Störtandet av Khadaffis diktatur i Libyen har inte varit populär överallt. För många regimer har den varit minst sagt bekymmersam – inte minst i Moskva.
Från Kreml ser man det som nu hänt i delar av den arabiska världen som en fortsättning den ukrainska ”revolutionen i organge”. En rörelse som styrde bort Georgien, Ukraina och Kirgizistan från den ryska omsorgen. I Ryssland har man aldrig sett dessa händelser som resultat av inhemska händelser eller protester utan som manipulerade och styrda från väst.
Den ryske försvarsanalytikern Alexander Golts har för Radio Liberty förklarat att det finns en form av i det närmaste paranoia hos det ryska ledarskapet som är övertygade om att västvärlden förbereder ett liknande folkligt uppror i Ryssland som i de nämnda länderna. Denna ”paranoia” förstärktes ytterligare när senatorn och förre presidentkandidaten John McCain för BBC slog fast att Khadaffis död skulle ses som en varning till världens diktatorer och anspelade då även på Vladimir Putin men framför allt Bashar al-Assad.
Det ryska sändebudet i NATO Dimitrij Rogazin är en man som ofta säger vad han, eller hans chefer, tycker utan att försköna. På twitter den 21 oktober skrev han att ansiktena på de globala demokratiernas ledare påminde om någon som mindes sin barndom då han hängde hemlösa katter i sin källare.
Det finns siffror på att Ryssland som en direkt följd av Kahadaffis fall från makten förlorar kontrakt värda tio miljarder dollar. De flesta bedömare menar att den ryska regeringens erkännande av det nationella övergångsrådet i Libyen i september var ett försök att rädda vad som man kunde för att få så fördelaktiga avtal som möjligt med det nya libyska styret och för att kunna behålla den tidigare fördelaktiga positionen i landet.
Tre partier i det ryska parlamentet – duman - kommunisterna, Zjirinovskijs liberaldemokrater och Ett Rättvist Ryssland ville att man från rysk sida skulle skicka kondoleanser till Libyen i samband med Khadaffis död. Med röstsiffrorna 153 – 98 röstades förslaget ner.