måndag, november 24, 2008

Konservativ panelist efterlyses

Intensiv vecka i Riksdagen. Många möten, många förmöten, mycket att läsa. I torsdagskväll votering om Lissabonfördraget klockan 23.30. Kom hem till Gotland på eftermiddagen klockan 14.30 för att ha ett möte direkt på länsteatern klockan 15. Kvällen ägnades åt förberedelser för lördagens utbildningsdag med Team 2010, presumtiva kandidater, till valet 2010.
Plats för utbildning denna gång den moderata partiexpeditionen. God uppslutning. Första passet om ideologier. Denna gång konservatismen. Jag höll i passet. Bra frågor, bra diskussion. Pass två handlade om insändare. På eftermiddagen var det dags för kommunalrådet och ordföranden i BUN, Lena Celion, att ta kommandot. Utbildningspolitik och hur det i praktiken fungerar på Gotland. Ett uppskattat pass.
Nästa gång Team 2010 träffas är den 6 december som också är sista utbildningstillfället för i år.

Panelen i God morgon världen
Inledde söndagen som vanligt med att lyssna på ”God morgon världen”. Och – som vanligt – retade mig på sammansättningen i åsiktspanelen cirka kvart i tio. Redaktionen har inte upptäckt att det finns olika åsiktsgrupperingar inom borgerligheten. Nyliberaler och vänsterliberaler avlöser varandra som representanter för den högra sidan i svensk politik. Att det finns konservativa uppfattningar är uppenbarligen ett okänt fenomen för Godmorgonvärlden-redaktionen. Hoppas fortfarande att ett ljus också ska tändas där.
Vilka satt i panelen denna gång? Jo, Johan Ehrenberg ETC, Anne Dahlberg, Expressen och Olov Abrahamsson, Norrländska Socialdemokraten.
Denna gång skulle panelen tycka till om post-vd:ns lön, Lissabonfördraget och Maud Olofssons förslag om höjd pensionsålder till 67 år. Det kunde ju varit lite mer spännande. Och har inte Johan Ehrenberg gjort sitt i det här programmet. Till och med B-poeten Göran Greidar framstår ju som en politisk gigant i jämförelse. (Det är inget personligt mot Greidar. Men eftersom han alltid när Ronald Reagan nämns kallar honom för B-skådespelare, i vilket sammanhang det än är, så tycker jag att det inte är mer än rätt att någon återgäldar vänligheten.)
Men, ok. Postchefens lön: grotesk. Men häng inte vd:n. Byt posststyrelse.
Lissabonfördraget: Bra att det händer något inom EU. EU måste få redskapen för att kunna bli något att räkna med. Hittills har EU varit en tandlös tiger.
Jobba till 67: Bra. Gör det möjligt för alla som vill att jobba även efter 67. Men håll kvar den allmänna pensionen vid 65. Detta ska dock inte ses som ett stoppdatum för att arbeta. Det ska vara en möjlighet för dem som anser att de gjort sitt på den öppna arbetsmarknaden.

Klockan är strax efter åtta på måndag morgon och det är dags att bege sig till den moderata fullmäktigegruppens förmöte inför dagens kommunfullmäktigesammanträde som börjar klockan 13 på Wisby hotell. Återkommer om detta.

Inga kommentarer: