söndag, juli 11, 2010

"My country right or wrong"...

Överväldigande positiva reaktioner på snutten i Aftonbladet. Men också några andra uppfattningar som t.ex. tycker att jag är en idiot som ”hänger ut” en partikamrat för något som ”fjuttigt” som ett sexköp. Hillevi Engström får också en släng tarvliga kommentarer.
Men – som jag skrev i min blogg och som jag sa till reportern: - Det jag säger och tycker är under förutsättning att uppgifterna är riktiga.

Att det påstådda brottet är ”fjuttigt” och preskriberat är en uppfattning. Jag menar nog att om en minister begått en handling, samma år som han eller hon blir minister, som enligt svensk lagstiftning kan rendera i fängelse så är det mycket, mycket allvarligt.

Det värsta som kan hända är att lojala, snälla och övertygade partimedlemmar ställer helt upp på en persons sida oavsett vad han eller hon har gjort av det enda skälet att de är partikamrater. Rätt eller fel spelar ingen roll. Det är en partikamrat och då försvarar, förklarar och förlåter man allt.
Generellt har vi allt för lätt att överse med den egna sidans fel och tillkortakommanden och fördömer med allt man har till buds samma handlingar hos den politiske motståndaren.

Lätt fanatiska partimedlemmar som vägrar se eller erkänna att det egna partiet kan göra och gör fel är demokratiskt farligt att ha kvar i partiet. Partimedlemmar och förtroendevalda som bara accepterar alla beslut som kommer från toppen utan att reflektera och ta sitt eget ansvar är lika farliga.
Vi får aldrig glömma att moderaterna är ett politiskt parti. Inte ett företag där de folkvalda eller medlemmarna är anställda. Moderaterna är ett politiskt parti som grundar sig på demokrati och medlemmarnas inflytande. Bara tanken på att slänga bort detta för att rättfärdiga ett fel, en kriminell handling hos någon högt uppsatt företrädare strider i grunden mot vad partiet står för.

I USA finns en nationalistisk sanning som säger ”my country right or wrong”. Något som tyvärr många i grunden goda tyskar lät sig duperas av under 1930-talet. Vi får aldrig hamna i en situation då det är partiet som gäller först - oavsett om det är rätt eller fel.

Händelser som denna ”Littorinaffär” får inte resultera i en förtunning av demokratin. Tvärtom måste demokratin vara starkare än någonsin efter en händelse som denna.
Hårda ord mellan partimedlemmar på grund av det inträffade, även om de fortfarande tillhör undantagen, är en olycklig följd av det som nu speglas i media. Visst kommer affären att få sina offer fler än de direkt inblandade. Men då måste demokratin, tron till de demokratiska institutionerna och rätten att uttrycka en åsikt vara så starka att dessa kan stå emot och ta partiet ur det inträffade med orubbat förtroende hos allmänheten.