söndag, juli 11, 2010

Rykten, lögner och lite sanning

Då kom det några rader från en lite längre intervju i Aftonbladet idag. Korrekt återgivet, men med risk för missförstånd på en punkt efter några mail jag fått nu på morgonen. Och då är det väl lika bra att förtydliga. I Aftonbladet står det:
"Hade du hört talas om att Littorin köpt sex innan den här affären blev känd?" Och jag svarar: " – Ja, rykten går ju hela tiden. Men dem har jag inte lyssnat på. Jag blev förvånad när uppgifterna kom fram." Alltså:
Det går många rykten om våra förtroendevalda, regeringsledamöter och oppositionspolitiker. Det går inte att tro alla de rykten som är i cirkulation, det går inte att ta dem på allvar. Men att de förekommer - ja. Dagen efter Littorins avhopp kunde man vid frukosten på ett av Visbys hotell höra några stockholmsjournalister tämligen öppet diskutera påstådda prostitutionsbesök av en toppsocialdemokrat.
Tyvärr verkar det som vi får leva i en värld där rykten om sexköp, om spritmissbruk, otrohet, homosexualitet med mera följer också människor som sysslar med politik. Varför? Ja, säg det. Avundsjuka, svartsjuka, illvilja och förmodligen så är uppgifterna också sanna. Men vilka är rena lögner och vilka är sanna? Det är omöjligt att avgöra. Därför är det lika bra att avfärda samtliga när uppgifterna kommer ryktesvägen.