onsdag, maj 23, 2007

Oacceptabel "underhållning"

Igår var statsminister Fredrik Reinfeldt på bio med sina söner. Ett TV-team från Strix var på plasts för att göra en inspelning till sitt program. I detta ingår att genera kända människor med practical jokes.
Denna gång hade man klätt ut en av medarbetarna till reporter från SVT. Reportern hade en mikrofon som när den kördes upp i ansiktet på offret sprutade vatten. En ganska rejäl dusch på såväl offer som den närmste omgivningen.
Statsministern var en av dem som drabbades av ”skämtet”. På SVT har man bett om ursäkt. TV-teamets chef på Strix - Robert Aschberg - vill dock inte ta avstånd från sina medarbetare. Det är skandalöst.

Vattenattacken på Sveriges statsminister är ytterligare ett utslag av den dekadens som TV-underhållningen nu allt mer representerar och som kvällspressen litar på för att klara sina upplagor.
Såpor, ”verlighets-TV” och allt vad det kallas spelar på TV-publikens lägsta instinkter. Vi lever i en tid då förnedring av människor har blivit högsta underhållning. Att då landets regeringschef utsätts för ett ”skämt” och blir sprutad med vatten i ansiktet ska kanske inte förvåna. Men det ska absolut fördömas med kraft.

Respekten för varandra, respekten för sina medmänniskor måste återupprättas i det här landet. Den form av ”underhållning” som nu väller över oss i närmst samtliga TV-kanaler arbetar åt motsatt håll.

Att politiker ska förlöjligas och tramsas med i TV har blivit mer regel än undantag. Jag förstår inte att politikerna ställer upp på allehanda trams och fjams i sändning. Hjälp till och få bort eländet – vägra!
Det finns anledning för SVT att se över vilka produktionsbolag man arbetar med. Och Strix inställning till sina medarbetare borde göra beslutet lät.

Personligen hoppas jag att statsministern kommer fram till att en polisanmälan för ofredande är enda vägen man kan gå. Det finns en gräns – och den är överskriden.

Inga kommentarer: