lördag, oktober 18, 2008

Kandidatutbildning, försvarspolitik och euro

Lördag morgon, klockan strax efter sju på morgonen. Har precis vaknat på Suderby herrgård, strax utanför Visby. Internat med kandidater till valet 2010. En grupp som vi valt att kalla Team 2010. Utbildningen startade i våras och ska hålla på ram till över valet 2010.
Igår stod moderaternas partihistoria på programmet. Vi gick igenom partiet från begynnelsen (1904) fram till i dag, partiledare och viktigare händelser.

Idag kort förberedande genomgång av de politiska ideologierna, kommunfullmäktiges roll och uppgift. Här kommer ordföranden i Gotlands kommunfullmäktige Lilian Edwards och informerar. Och på eftermiddagen avslutar jag med en aktuell dragning om moderaternas EU-politik.

De flesta deltagarna har anmält sig till denna långa utbildning efter en annons som Gotlandsmoderaterna hade i lokalpressen. Bra gensvar som nu resulterat i Team 2010.

Torsdagen och fredagen har i riksdagen ägnats åt den allmänpolitiska debatten. I torsdags var det också försvarsfrågorna som var uppe till behandling. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att själv delta i kammaren eftersom jag hade möte med Pliktutredningen.

Socialdemokraterna fortsätter gå märkliga turer när det gäller försvarspolitiken. Inte minst när det gäller de internationella insatserna. Ni vill s dra hem de svenska trupperna från Kosovo och tro sig kunna spara en miljard om Sverige inte blir så kallad Frame Work Nation i den nordiska Battle Group som ska sättas upp till EU:s förfogande 2011. När solidaritet kommer till handling är det uppenbarligen inte lika intressant för socialdemokraterna att verkställa.
Den socialdemokratiske försvarsutskottsordföranden Anders Karlsson gjorde vad han kunde för att försvara den s-märkta försvarspolitiken. Han lyckades inget vidare. Någon draghjälp från sin partiledare fick han inte heller då Mona Sahlin i en av de debatter som genomfördes i veckan på en direkt fråga svarade att hon ville spara in ytterligare mer på försvaret.

Med alla de löften socialdemokraterna under de senaste åren spritt om vilka förband de vill ”rädda” och ha kvar har Anders Karlsson förbrukat den socialdemokratiska försvarsbudgeten mer än en gång. Men ansvaret i opposition sitter inte speciellt djupt.

För egen del inleds nästa vecka, måndag, med ett snabbesök i Göteborg där jag ska prata försvarspolitik med de moderata seniorerna. Utöver det vanliga sammanträdesprogrammet så ska vi i nästa vecka hinna med ett besök från Greklands försvarsutskott och så ska vårt eget utskott träffa hemvärnets högsta ledning på onsdagen.

Efter finanskrisens utbrott och den svenska kronans allt svagare ställning jämfört med euron har diskussionerna tagit fart om det inte vore dags att försöka igen med att få ett godkännande i en folkomröstning om svensk euroanslutning. Sverige bör bli med i det europeiska valutasamarbetet. I stunder av kris är det säkrare att vara en del av en större valuta. Så – svensk euroanslutning snarast!

Inga kommentarer: