En rykande färsk debattartikel från den moderata försvarskommittén (de moderata ledamöterna i riksdagens försvarsutskott)
Det är dags att göra halt! Svenska folket måste känna trygghet i sitt försvar
Det har skett tillräckligt med besparingar och nedläggningar inom det svenska försvaret. Det är nu dags att stoppa planerade nedläggningar och göra halt.
Socialdemokraterna gjorde, under sin regeringstid, 1994-2006, kraftiga besparingar. Ett otal förband runt om i landet lades ned och verksamhet förändrades dramatiskt. Men det är något socialdemokraterna inte vill höra
talas om - idag. Men det politiska spel socialdemokraterna ägnar sig åt med besparingar på 8-10 miljarder de närmaste åren - samtidigt som man lovar satsningar - är falsk och ohederlig politik.Under sin regeringstid har socialdemokraterna, bland annat, halverat hemvärnet flera gånger om. Ett pinsamt stycke verklighet man nu valt att
glömma för att framstå som hemvärnsivrare.
Hur många förband lades ned när Sveriges försvarsminister var
socialdemokrat och hette Leni Björklund?
Visst har vi i Alliansen sett över försvarets kostnader. Vi har synat varje krona och ställt exakt samma krav på försvaret som vi ställer på övriga samhället. Detta eftersom det är skattebetalarnas pengar vi hanterar. Här finns också en skiljelinje mellan oss och vänstersidan. Men nu bör vi göra halt!
De nedläggningar som har aviserats av försvarsmakten bör inte genomföras, i varje fall inte nu. Vad framtiden ger vet ingen.
Inriktningspropositionen från regeringen, som kommer kring årsskiftet, får ge en vidare vägledning om framtiden.
Vi vet vad som händer i vårt närområde. Rysslands ageranden i Georgien visar att det inte är så lugnt som det ofta framställts. Några av oss har framfört sin oro över vad som händer i Ryssland, men då har vi kritiserats. Sanningen kom snabbare än någon kunnat ana.
Vi har förståelse för den stora oro som finns runt om i landet, inte minst i familjer där någon är försvarsanställd. Hela tiden talas det om nedläggningar. Det här påverkar också möjligheten att rekrytera till försvaret. Vem vill börja i ett företag som hela tiden pratar om att skära ned?
Vi ställer krav på försvarsmakten att hanteringen av pengar skall ske på ett bättre sätt. Den utredning som gjorts visar att det finns mycket att göra på den sidan.
Det finns i dag oro på många försvarsorter i landet; Luleå, Arvidsjaur, Kvarn/Linköping, Härnösand, Uppsala, Visby, Karlsborg, Såtenäs, Eksjö, Revingehed, Umeå, Malmö och Karlskrona är några exempel. Samma sak på utbildningsgrupperna; Lapplandsjägargruppen, Fältjägargruppen,
Västernorrlandsgruppen, Gävleborgsgruppen, Örebro- och Värmlandsgruppen, Södermanlandsgruppen, Bohus-Dalsgruppen, Hallandsgruppen och Norra Smålandsgruppen. Detsamma gäller förslagen på en halvering av hemvärnet - En tanke som inte bör bli mer än just en tanke.
Nedläggningarna bör nu läggas på hyllan. Svenska folket måste kunna känna trygghet med sitt försvar, och inte oro för det. Det som händer i världen, det som händer i vår närhet visar med all tydlighet att Sverige måste ha ett starkt försvar och att Sverige är berett att påta sig tunga uppdrag utomlands, allt i fredens tjänst.
Rolf Gunnarsson (m)
Vice ordförande försvarsutskottet
Karin Enström (m)
Ledamot av försvarsutskottet
Nils-Oskar Nilsson (m)
Ledamot försvarsutskottet
Isabella Jernbeck (m)
Ledamot av försvarsutskottet
Rolf K Nilsson (m)
Ledamot av försvarsutskottet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar