söndag, september 21, 2008

Ryssland rustar

Ryssland prioriterar modernisering av sina militära styrkor enligt en text från den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti. President Medvedev slår fast att moderniseringen av de (ryska)väpnade styrkorna är prioriterat som en konsekvens av konflikten med Georgien.
-Vi måste nu fokusera på att återbeväpna de väpnade styrkorna med moderna vapen, och göra detta noggrant och konsekvent, förklarade den ryske presidenten för nyhetsbyrån. Vi behöver moderna och effektiva väpnade styrkorn. Och enligt presidenten är detta en av viktigaste uppgifterna för Ryssland just nu.
Efter konflikten med Georgien har Ryssland erkänt de båda utbytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien.
President Medvedev säger i samma artikel att det skulle vara mer fördelaktigt om USA arbetat tillsammans med Ryssland i kampen mot terrorismen i stället för att utveckla sina förbindelser med "ruttna regimer".


Den 17 september kunde RIA Novosti berätta om hur Ryssland lyckats återetablera de militärtekniska samarbetet med en rad afrikanska länder. Ett samarbete som upphörde i och med Sovjetunionens undergång.
- Vi har nyligen återupptagit våra kontakter med samtliga länder i Afrika som tidigare traditionellt köpte sina vapen från Sovjet, berättade generaldirektören för Rosoboronexport vid en presskonferens I samband med flyg och försvarsutställning i närheten av Kapstaden i Sydafrika.
Rysslands vapenkunder i Afrika är många. I artikeln nämns Algeriet, Libyen, Angola, Etiopien, Uganda, Marocko, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Mocambique och Burkino Fasso. Vad som lockar länderna är pålitligheten hos de ryska vapensystemen och det förhållandevis låga priset.
Helikoptrar från Sovjet var förr ingen ovanlig syn I Afrika. En tradition som uppenbarligen Ryssland har återupptagit. Ryssland ska ha försett länder i Afrika med runt 700 helikoptrar, och då ska också ett antal av attackhelikoptern a Mi-24/35 Hind finnas med bland dessa.
Enligt generaldirektören så erbjuder man också från rysk sida förmånliga betalningsvillkor för militär utrustning som Joint Venture och ensamrätten till att exploatera naturtillgångar.
Ryssland har fördubblat sin vapenexport sedan 2000 och är nu världens största vapenexportör efter USA.
Ryssland exporterar vapen till cirka 80 länder. De största köparna är Kina, Indien, Algeriet, Venezuela, Iran, Malaysia och Serbien.

Inga kommentarer: