söndag, september 28, 2008

Över 100 miljoner till "värdegrundsarbete"

Den 23 september skickade jag ut nedanstående pressmeddelande med anledning av att uppgifterna om att försvaret lagt ner över 100 miljoner kronor på "värdegrundsarbete". Ett pågående projekt som fortfarande tickar på och kostar skattebetalarna pengar. Men uppenbarligen är det ännu värre än vad Expressen kunde rapportera i förra veckan. Läs Svenska Dagbladet idag (söndag)http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1792421.svd och inlägget från Ulrika Häggroth, chefredaktör på Värnpåliktsnytt, som ger en mycket intressant, men oroväckande, bakgrund.


PRESSMEDDELANDE

-Ett ofattbart högt belopp, säger ledamoten av försvarsutskottet Rolf K Nilsson (m) i en kommentar om de pengar som försvarsmakten sedan 2005 betalat till ett privat företag för att arbeta med värdegrunden inom det svenska försvaret.

- Om man får tro de uppgifter som kommit fram i media så har detta uppdrag pågått sedan 2005 och pågår fortfarande. Hittills har ett och samma företag fått 101, 2 miljoner kronor. Nog känns det märkligt om ingen ställt sig på bromsen under denna tid, säger Rolf K Nilsson.

- Det är inte uppdraget som sådant jag ställer mig tveksam till, det är den höga kostnaden för hittills utfört arbete. Det skulle vara på sin plats om vi som beviljat försvaret pengar fick en redovisning av vilka kostnader detta projekt dragit med sig och vad vi fått för våra skattepengar.

- I en tid av effektivisering och ekonomisk genomlysning av försvarets kostnader sticker en utgiftspost som denna ut på ett anmärkningsvärt sätt. När vi sedan kan läsa såväl försvarsmaktens som företagets snabba kommentarer om att arbetet absolut inte skulle ha kunnat göras billigare blir jag riktigt orolig. Jag är helt övertygad om att det skulle kunna ha gjorts billigare, det är inte rimligt att tro något annat.

- Enligt tidningsuppgifterna skulle kostnaderna för projektet ha tagits från pengar som annars skulle ha gått till kompetensutveckling. För mig är kompetensutveckling lika med att utveckla och höja kompetensen hos den anställda personalen. Antingen är uppgiften fel eller så har försvarsmakten utvidgat ramen för vad som ingår i begreppet ”kompetensutveckling”. Kostnaden är så hög att den kräver en förklaring, säger Rolf K Nilsson.

Inga kommentarer: